2020. június 10., szerda

A fekete kutya

Szépséges estét! 

Elérkezett az idő, hogy újabb novellát publikáljak. 
Ezúttal a "következő generáció" után, visszatérünk egy rövidke történet erejéig a Tekergők idejébe. 

Hálás vagyok, ha elolvasod! 
A csíny letudva! /*

.................................................................................
Ő csak egyedül akart lenni, mégis olyan társasága akadt, aki szívét melengette.

A másik csak egy nyugodt fürdőt vett volna, mégis szebb estélye volt, mint képzelte.

Egy folyosó, egy bánatos lány és egy arra tekergő fekete kutya; kifejezően szürke szemekkel.


Kapkodta a levegőt, légzése egyre szakadozott, ahogy fejét hátradöntve sűrű pislogások közepette, elűzte a bánatot szeméből. Agyában akár seregnyi cikesz ide-oda cikáztak a gondolatok, egyik szállt el a másiktól, míg végül egy megfoghatatlan hálóvá szőtte magát.

Mély levegőt vett, térdét felhúzta, majd könyökét megtámasztva rajta, fejét lábai közé ejtette karjával együtt, ezzel szabad utat engedve tincseinek. Annak vége a földet súrolta, a barna hajkorona ide-oda seperte a padlót, ahogy a lány a fejét ingatta. Saját magát gúnyolva felnevetett, újra a falnak támaszkodott a plafont bámulva, próbálva elűzni rossz kedvét. Odafent a toronyban barátai születésnapot ünnepeltek, míg ő megfutamodva egyetlen támaszai elől, egy elhagyatott folyosón bujkált; méghozzá saját bulija elől. Azonban a néptelen átjáró a Prefektusok fürdője és Simaszájú Gergely szobra közt sokkal csábítóbbnak bizonyult számára.

A közeledő puha lépteket sem hallotta, a kutya viszont már messziről észlelte szaggatott légvételeit és fel-felhangzó zokogását. Egy ponton úgy gondolta, inkább visszafordul, de kíváncsisága és szíve jobban húzta a szívszorítóan kesergő lány felé.

Megállt mellette, leült és várt, de a másik csukott szemhéja mögött szeme ide-oda cikázott, mintha egy zaklatott álomba merült volna. Finoman megbökte könyökét nedves orrával, majd azonnal el is kapta fejét, nehogy a lány karja megüsse.

– Merlin szerelmére – súgta nevetve, némi rémülettel hangjában, megkönnyebbülve kifújta a levegőt. – Kutyus, – nyúlt felé óvatosan, nehogy megijessze az állatot – jól rám hoztad a frászt.

Odakint vihar tombolt, a szemközti ablakokat verte a szél, a villámok minden alkalommal megvilágították a sötét folyosót. Az eső nagy cseppekben folyt végig a párás üvegen, könnyet fakasztva a felfestett arcú nőnek. Az állat bundája azonban nem volt vizes, ahogy megsimította füle tövét.

– A vihar elől menekültél a kastélyba, ugye? – kérdezte inkább csak magától. Úgy gondolta, a kutya a faluból érkezhetett, biztosan felszökött a birtokra unalmában.

Kinyújtotta lábait, mire a fekte bundájú jószág elhasalva megtámasztotta fejét combján. Mosolyogva simogatta sprőd szőrét a hátán. Légzése egyenletessé vált, ahogy az állat megjelenése kiűzte gondjait fejéből.

Felsóhajtott, mire a kutya kíváncsian pislogott frá. Szürke szemei érdeklődve figyelték arcát, mintha csak azt kérdezné, mi a baj. A lány megborzongott, volt valami ijesztően ismerős abban a tekintetben, mintha egy ember szemei néztek volna rá, valakié, akivel korábban már találkozott.

– Érezted már úgy, hogy el kell menekülnöd mindenki és minden elől? – suttogta, gépiesen tovább simogatva az állatot. Mégsem tudta elfelejteni bánatát, szülei levele ott lebegett agyában, de egyetlen sorát sem tudta felidézni. A kutya nyüszített, mintha igent mondana. A másik megrázva fejét, elűzte a bugyuta gondolatot, egy állat nem ennyire értelmes, érvelt saját magának. Mégis volt valami azokban a szemekben, valami, ami azt sugallta nem egy egyszerű kutya néz vissza rá. – Nem éppen a viharra gondolok – bámult ki az ablakon, a folyosót visszhangozva betöltötte a mennydörgés hangja –, de nyilván te azt nem szereted. Nem jó érzés a vizes szőr, hah? – mosolygott az állatra.

Lejjebb csúszott, testtartást váltva elgémberedett tagjai miatt. Az állat felemelte fejét, türelmesen várva, míg elhelyezkedik, majd pofáját visszafektette hasára. A lány megkavarta füle tövét, elégedett morgást kapva válaszul.

– Ezt szereted, hah? – Az állat elégedetten mormogott. – Tudod, én imádom, mármint a vihart, nem a fülvakargatás – kuncogott, a kutya is vele nevetett vonyítva. Már nem is érdekelte mennyire különös ez. Figyelte az ablakon leguruló cseppeket, míg tekintete elhomályosult, elveszve az emlékek tengerében. – A nagypapámmal mindig kint ültünk a nyári záporban a hintaszékében a teraszon és figyeltük, ahogy az eső eláztat minden kis centimétert. Káprázatos volt, ahogy a levelek meghajlottak apró súlya alatt, miként sötétre színezte a betont, megitatta a virágokat és elárasztotta a levegőt friss illattal. Az ő kedvence az eső volt, és ezt rám is átragasztotta, – Halkan beszélt, szinte már andalítóan, a kutya képes lett volna elaludni, de a lány hangjában rejlő keserű bánat lekötötte figyelmét. – Szinte ő nevelt fel, anya és apa folyton a Minisztériumban dolgoztak. Ő adott a kezembe először pálcát, hagyta, hogy varázsoljak és nem haragudott, mikor összetörtem a kedvenc bögréjét. Seprűt vett nekem, és körbe repültük a házat, az éjszaka közepén is nekiállt palacsintát sütni, ha azt kértem. – Szaggatottan felsóhajtott. – Annyit mesélt a Roxfortról, hogy szinte már öt éves koromtól visszaszámoltam a napokat – szemeiben gyermeki fény csillant. – Aztán mikor, megkaptam a levelet és rájöttem vagy inkább engedtem, hogy az agyam felfogja – talárja ujjába törölte arcát –, hogy ha elmegyek, akkor alig fogom látni nagypapát, már nem is vágytam ide. Apának úgy kellett kicipelnie a házból, hogy le ne késsem a vonatot. Akkor ígérte meg papa, hogy egyszer elvisz a kengurukhoz.

A kutya óvatosan felült, lerázva magáról a lány egy ideje már nem mozgó kezét, szuszogása meglibbentette a haját, ahogy közelebb hajolva hozzá, lenyalta arcáról a sós cseppeket.

– Meghalt – szipogta suttogva. – Meghalt, és én nem voltam vele. Itt hagyott, pedig megígérte, hogy mikor tizenhat leszek, elutazunk Ausztráliába – zokogta keservesen, hüppögve elfordította fejét, mintha szégyellenie kéne magát az állat előtt. Ő azonban átugorva lábán, a másik oldalára került, és pofáját a lány vállán támasztotta meg. Átkarolta az állat testét, és arcát beletemette a puha nyakszőrébe. – Ma vagyok tizenhat – dünnyögte, ujjaival az állat fülét vakarva. – És ő már sosem küld nekem levelet…

 

Sirius Black egyik legjobb barátja harsány ömlengését igyekezett felfogni kora reggel, miközben azt kívánta, bár fulladna inkább bele a kávéjába. Na persze nem ő, hanem James, amiért aznap már harmadszorra meséli el nyálas, esti randevújukat Lilyvel. Ami inkább bosszantotta Siriust, hiszen a béna esemény hiúsította meg, hogy elkérje barátja láthatatlanná tévő köpenyét, hogy felszökjön egy lazító fürdőre a Prefektusi helyiségbe. És ha ez nem lett volna elég, a fiú még a közös térképüket is lestoppolta, és az áruló Lupin is neki adott igazat az előnyben.

Szóval az estétől kezdve Sirius mindenkit utált, aki a baráti körébe tartozott.

Ricsajos kacagás ütötte meg fülüket. Egy nagyobb lánytársaság közelített a mellettük kettővel arrébb lévő szabad helyekre. Többen nevettek valamin, egymásba karolva és förtelmesen idegesítően, mintha vihogásukat képtelenek lennének megszakítani. Két alak tűnt ki közülük; Lily, aki szálló vörös lobonccal előre sietett, hogy csókot adjon az elvarázsolt Jamesnek, aztán visszatérjen barátnőihez. A másik Beth, ki haloványan mosolyogva, mintha csak kötelező lenne jó képet vágnia a dolgokhoz, kullogott a csoport legvégén. Lily most mellé szökkent vissza, átkarolta vállát és magához ölelte. A lány valamivel vidámabban ült le a megmaradt szabad helyre, mialatt észre véve Siriust, rámosolygott. A fiú mogorvasága egy pillanat alatt elszállt, viszonozta a gesztust és állta a lány kutakodó tekintetét. Mintha a másik belé akarna látni, összevonta szemöldökét, és mélybarna íriszeit az ő szürkéibe mélyesztette.

Ahogy jobban bele gondolt, a térkép és a köpeny hiánya vezetett egy még jobb estéhez, mint amire számított.

Aztán barátnői újabb nevetése elterelte a lány figyelmét, és feléjük fordult. Sirius vigyorogva kortyolt kávéjába, nem foglalkozva barátai értetlen, kérdő pillantásaival.

Kisvártatva, pár perccel azután, hogy befejezték a reggelit, és James kapkodva lemásolta a bűbájtan leckét Lupinról, amit randevúja miatt elmulasztott elkészíteni, elindultak első órájukra. James még odalépett barátnője mögé, hogy elköszönjön. Sirius figyelmét nem kerülte el Beth felé pillantása szeme sarkából. Ajkára csintalan mosoly kúszott, és Remus már nyitotta is száját, hogy megállítsa, sejtve, hogy valami örült ötlet jutott eszébe, de elkésett.

Ő már oda is hajolt a lány füléhez, hogy csak Beth hallja szavait. – Csak hogy válaszoljak a kérdésedre – búgta, leheletével megcsiklandozva a lányt –, imádom, ha a fülemet vakarják. Amúgy boldog utólagos születésnapot, próbáltam volna elugatni, de kétlem, hogy értetted volna – nevetett.

Azzal időt sem hagyva a lánynak, követte barátait, akik a nagyterem ajtajában vártak rá. Mielőtt kilépett volna a folyosóra, válla felett még hátra tekintett. Beth mogyoróbarna szemeiben a felismerés szikrája csillogott, ajkára megrovó, édes mosoly kúszott, ami elkápráztatta Siriust.

Mindez nem kerülte el Lupin figyelmét, ahogy barátja feltűnő vidámsága sem, mikor az éjszaka visszatért hálóhelyiségükbe.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése